IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 грешки, които водят до бръчки около очите

4 април 2021 10 30

Зоната е деликатна и изисква специална грижа

IStockphoto

Грижата за кожата през всеки един сезон е много важна. Освен правилното определяне на козметиката според типа и подбор на подходящ крем за лице, всяка жена трябва да разчита и на специален продукт за деликатната област около очите. Но колко от вас разчитат на такъв, за да предотвратят фините линии или бръчки?

„Фините линии и бръчки около очите са неизбежни, естествени аспекти на стареенето, но ние можем да забавим появата им и да подобрим външния вид на кожата“, казва дерматологът Аделин Кийкъм. Тя обяснява, че не само генетиката влияе върху появата им, но по-здравословният начин на живот и качествената козметика не са без значение.

„Въпреки че има процедури с лазери, пилинг и поставяне на ботокс, които могат да намалят бръчките в областта на очите, локалните кремове са друг метод за поддържане на по-гладка кожа“, добавя тя.

Каквито и мерки да вземете, за да предотвратите стареенето на нежната кожа около очите, има няколко вредни навика, които могат да саботират действията ви. Поради невнимание, всеки един от нас ги прави, а те само спомагат за повече бръчки и фини линии.

1. Прекомерно търкане на очите

Много сутрини, когато все още сме сънливи и нямаме достатъчно енергия, търкаме очите си. Същото го правим и следобед, когато работният ден продължава, а ние сме супер изморени. Но това действие съсипва кожата около очите.

кожа, лице,

IStock

„Бъдете внимателни. Избягвайте да търкате, дърпате или да натоварвате по друг начин деликатната кожа в близост до очите“, казва пред Whowhatwear естетикът Карън Фернандес, според която не само триенето може да доведе до повече бръчки и фини линии, а и неправилното нанасянето на грим или козметика.

„Правилното нанасяне на крем за очи е една от стъпките за грижа за кожата, която трябва да усвоите“, казва знаменитият естетик и дерматологична сестра Натали Агиляр. Тя посочва, че кожата във въпросната зона е доста чувствителна и може да се получи контактен дерматит, ако по нея попаднат по-груби съставки.

2. Лягане с грим

Признайте си! Всяка една от нас е имала незабравим купон, след който едва ли ѝ е било до почистване на грима. Но само една нощ с него може да причини фини линии и подпухналост на другия ден.

Много дерматолози разкриват колко е важно да премахнете грима от лицето преди лягане, за да не получите възпаление и пъпки на другия ден, но това има голямо значение и за околоочния контур.

„Трябва да отстраните всичко с възможно най-нежните средства, да не търкате прекалено много и да изплакнете хубаво клепачите, за да не останат химикали, които да предизвикат дразнене“, казва от своя страна д-р Джесика Крант.

суха кожа

IStock

3. Дехидратация

Непочистеният грим предизвиква дразнене, но сухотата в кожата около очите също. Въобще, някои видове сенки, очни линии или спирали, „изсмукват“ влагата и са основен фактор за дехидратация.

Един от най-лесните начини да предотвратите или намалите фините линии, е да приемате достатъчно течности и да поддържате кожата около очите влажна.

„Помислете за всички движения, които правят очите ви. Те се нуждаят от хидратация и леки липиди“, казва още Фернандес, която препоръчва подложки, които едновременно стягат и овлажняват кожата, премахват и черните кръгове под очите.

„В тях има ултрахидратиращи съставки, включително колаген, който намалява появата на фини линии и бръчки и добавя жизненост на кожата. Заедно с алое вера овлажнява, успокоява и стяга кожата“, обяснява дерматологът.

грижа за

IStock

4. Използване на грешните съставки

И като стана дума за хидратация, понякога ползваме продукти, за да я насърчим, но не осъзнаваме, че те съдържат активни съставки, които ни вредят още повече.

„Когато човек е добре хидратиран и използва козметика с активни съставки като пептиди, антиоксиданти, ретинол и слънцезащитен фактор за очите, той ще държи настрана бръчките и фините линии“, коментира д-р Крант.

Имайте предвид, че някои продукти за лице имат потенциални алергени, които водят до възпаление и промяна на текстурата около очите. А стане ли хронично, причинява още бръчки, изтъква специалистът.

5. Пропускане на слънцезащита

Повечето хора използват слънцезащитен крем само лятото, най-вече, когато са в планината или на море. Пропускането ѝ през останалите сезони е груба грешка. Ето сега, когато дойде пролетта, тепърва слънчевите лъчи навън ще се увеличават. Когато кожата не е свикнала да бъде излагана на тях, може да се получат алергии. Да не говорим какво става, когато тя изгори.

Бръчки, фини линии, тъмни петна. Това са основните проблеми, които виждаме по кожата на лицето, когато пропускаме да нанесем слънцезащитен продукт.

„Слънцето е отговорно за над 90% от фотостареенето, така че ако искате да забавите стрелките на времето около очите, слънцезащитата определено не бива да се подценява“, казва Кийкъм. Тя препоръчва не само нанасянето на специални продукти със слънцезащитен фактор около очите, но и носенето на слънчеви очила ежедневно. Това предотвратява увреждането на колагена и еластина, както и хиперпигментацията под очите, причиняваща преждевременно стареене.

слънцезащита, SPF,

IStock

6. Често мръщене

Колкото повече се цупите и правите различни намръщени физиономии с лицето си, толкова по-зле ще изглежда кожата около вашите очи. Динамичните бръчки са причинени от мускулните контракции. Все пак това не значи, че трябва да криете емоциите си винаги, а поне малко да внимавате и да не бъдете твърде експресивни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари